360 video & VR

360-videoOp verschillende platform kun je kijken naar 360 video’s of VR films. Kijk je dit op je computer dan gebruik je de muis om om je heen te kijken. Een traditionele stereo mix zal dan redelijk functioneren. Echter bekijk je de VR film in een VR HMD (Virtual Reality Head Mounted Display) dan is het wel zo spectaculair als het geluid meedraait als je om je heen kijkt. Dit kan door een speciale ambisonische mix te maken. Bovendien zal het geluid zeer realistisch klinken en hoor je die vogel toch echt rechts achter je boven in de boom zitten.

Wij beschikken over de juiste software en ervaring om deze speciale mix te kunnen maken en om de inhoud af te stemmen op gebruikt in een 360 video of HMD. Als bij het opnemen van de 360 video van een ambisonische microfoon gebruik gemaakt wordt, is deze perfect pas te gebruiken in de geluidsnabewerking. Het resultaat in combinatie met een VR bril zal zijn dat je je gevoelsmatig op de lokatie van de film bevind.

Maar ook geluiden die niet ambisonisch zijn opgenomen kunnen in de nabewerking dusdanig geplaatst worden zodat ze zich gedragen en klinken passend bij de 360 video. Het is een andere manier van ervaren en mixen. En er lijken dan ook andere esthetische wetten te gelden.

Naast de geluidsnabewerking van 360 video’s kunnen we ook in de concept fase al mee denken om tot een optimaal resultaat te komen.

 

Hieronder een aantal  360 video’s met ambisonisch geluid. Zet voor het beste resultaat een goede koptelefoon op.

.

https://youtu.be/8ESEI0bqrJ4